lördag 8 juni 2013

08-Jun-2013 14:30 namn

Det är ingen slump att prinsessan Madeleine väljer Strandvägen 1 för både lunch och middag när hon är hemma i stan för att fira bröllop. Men det kan omöjligt vara maten som får henne att återvända till hotell- och krogmagnaten Pelle Lydmars nyöppnade restaurang, som lånat sitt namn av adressen.
"Sveriges främsta adress", säger Pelle Lydmar själv. Tja, Strandvägen anses kanske vara Sveriges finaste gata, men helt ärligt, här dundrar turistbussar, spårvagnar och stadsjeepar förbi och taxibilarna tutar gärna på gångtrafikanter och vansinnescyklister i den hårt trafikerade korsningen vid Dramaten. Då spelar det inte så stor roll att skärgårdsbåtarna ligger och guppar i solskenet i Nybroviken som levande Stockholmsmotiv. Avgaserna ligger som ett lock över uteserveringen. Smolk i bägaren – bokstavligt talat.
Strandvägen 1 är det tredje nyöppnade vattenhålet runt det krogtäta Stureplan på bara ett halvår, efter Sturehofgruppens Taverna Brillo och Stureplangruppens Nosh & Chow. Man skulle kunna tro att det inte fanns rum för fler krogar i området, men uppenbarligen lyckas de locka publik. Det är fullsmockat nästan hela tiden. På alla tre ställena.
I den intima matsalen med 40 platser sitter man trångt, och den spegelprydda väggen gör det svårt att inte hålla koll på vad alla andra i restaurangen pysslar med. Den som vill föra ett privat samtal bör välja bort Strandvägen 1. Å andra sidan kan det ibland vara kul att tjuvlyssna. Vid ett av våra besök diskuterar bordsgrannarna upprört den nakna och omdebatterade fotokonsten som pryder en av väggarna.
Så långt läget, konsten och publiken. Maten då?
Av de sju förrätterna på menyn är råbiffen med kaprismajonnäs, confiterad lantäggula och hemgjord senap riktigt bra. Köttet grovhugget och milt, senapen har bra sting. Enkelt och avskalat.
Men sedan är det som om smakerna tog slut i köket. Anklevermousse och rökt ankbröst med syltad smålök, hallon och PX-vinäger är snyggt upplagt. Men de tre tunna rökta skivorna är smaklösa, den syltade löken tar över och moussen, tre äggformade skedar mousse, stora som glasskulor, smakar mest grädde.
Fänkålsbakad röding med citronconfit, gurka, rädisor och ketarom är också välkomponerat där det ligger på tallriken. Men smakmässigt? Nja, det är inte dåligt, men heller inte så bra som det borde vara med de råvarorna.
De gräddkokta jordärtskockorna som ska ackompagnera det hällstekta lammet med primörer och syrlig dill- och kålsky skulle kunna ha gjort underverk för en i övrigt fin rätt. Men skockorna behöver syra för att lyfta och den detaljen glömde köket.
Grillad hängmörad entrecôte med rökt oxmärg och löksallad är ett rejält stycke fint stekt kött. Men tyvärr inte mer, vilket man kanske förväntar sig för 345 kronor.
Från rotisseriet erbjuds både kyckling och fläsk. Vi prövar grissidan med morötter, bondbönor, brynt smörsky och rostad vitlöks- och potatispuré. Här finns ingen ursprungsbeteckning på grisen i menyn och när vi får in sidfläsket förstår vi varför. Långsamt rostad fläsksida kan smaka fantastiskt när en glad gårdsgris av bättre sort fått växa långsamt och fettet är fint fördelat i köttet. Här är det tvärtom. Och den knaperstekta svålen har hunnit bli saggig av att vila på bleck i stället för att få fortsätta snurra. Det är synd om grisar som slutar sina dagar så ovärdigt. Och potatispurén smakar barnmat. Alltså inget alls.
Som tur är har personalen nu fått lära sig namnen på de fyra dessertostarna, serverade med varma nötter, marmelad och knäcke. Vid ett av våra besök tvingas servisen leta efter ostintresserade kockar en god stund innan vi får veta vad ostarna heter, vid nästa besök sitter kunskapen där den ska. Servisen är i övrigt snabbfotad, trevlig, alert och rekommenderar ledigt från vinlistan.
Efterrätterna bjuder inte på några större överraskningar, mjölkchokladterrin med saltrostade macadamianötter och kola är precis vad det låter som. Rårörda jordgubbar med italiensk maräng och sorbet likaså. Inga överraskningar, inte dåligt – men heller inte särskilt bra.
Den enda förklaring vi hittar är att maten inte ska sticka ut. Konsten och människorna får inte verka bleka på Strandvägen.
http://www.di.se/artiklar/2013/6/5/kandistatt-bland-borden-pa-sveriges-framsta-adress/

Tunga namn bakom ny färjelinje - Dagens Industri :: http://www.di.se/artiklar/2013/6/7/tunga-namn-bakom-ny-farjelinje/

Tunga namn bakom ny färjelinje :: Den gotländske storentreprenören Pigge Werkelin har fått en rad kända namn med på sin senaste idé, en ny färjelinje mellan Västervik och Visby. Det skriver Dagens industri.
http://www.di.se/artiklar/2013/6/7/tunga-namn-bakom-ny-farjelinje/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar