tisdag 18 juni 2013

18-Jun-2013 11:23 –

Fråga vinexperten: Förtvivla icke över vin till sparris :: Hej Håkan,
Har nästan gett upp om att hitta ett bra vin till grön sparris och dricker nu helst vatten till denna fina grönsak. Dock serverades jag ett fantastiskt vitt vin (tror att det var någon typ av Sauvignon Blanc) till vit sparris med ägg på en restaurang i Bryssel för fem år sedan, så mitt hopp finns kvar. Vilka är dina bästa vinförslag till grön sparris med minimala tillsatser?
Bästa hälsningar
Björn i Lund
 
Hej Björn,
Tack för intressant fråga så här i de sista skälvande veckorna av den svenska sparrissäsongen. Jag tycker nog inte du ska förtvivla och hoppas kunna hjälpa dig i ditt sökande.
Men först några ord om sparrisen. Du vill ha vin till sparris med minimala tillsatser, och där kanske problemet ligger. Sparrisen är en förträfflig primör, men den behöver sällskap för att glänsa. Och utan tillsats av fett i någon form och salt blir det svårt; sparrisen har ju en stark egen aromatisk karaktär, som helt på egen hand är tämligen vinavvisande (det gäller även andra grönsaker som rödbetor, blomkål etc).
Men det behövs inte mycket. Att pensla sparrisen med olivolja och sedan grilla eller steka och salta lätt räcker, liksom att koka den och hälla på lite smält smör eller riven ost. Extra festligt blir det med en hollandaise, men nödvändigt är det inte.
Fettet och saltet skapar den nödvändiga smakbryggan till vinet, som jag anser ska vara vitt, ha en pigg syra och helst vara oekat. Riesling är valet för många, och för min del får den gärna vara lite fetare i stilen och han en gnutta restsötma, som beställningsvinet 2011 von Winning Riesling (nr 79393, 109 kr) eller 2011 A Christmann Riesling (nr 5882, 125 kr). Föredrar du stramare riesling är österrikiska 2012 Domäne Gobelsburg Riesling (nr 4376, 99 kr) eller rheingauvinet 2012 Georg Breuer Riesling Sauvage (nr 5899, 109 kr) två förslag.
Apropå Österrike fungerar grüner veltliner också bra i sammanhanget, antingen lite lättare som 2012 Domäne Gobelsburg Grüner Veltliner (nr 2775, 97 kr), eller kryddigare, rikare beställningsvinet 2011 Domäne Wachau Grüner Veltliner Smaragd Terrassen (nr 75065, 149 kr).
Du nämner sauvignon blanc, och det kan bli mycket lyckat. Antingen provar du originalet från Loiredalen, lite skarpare i syran och konturen: 2011 Sancerre Les Baronnes (nr 32253, 159 kr). Eller – och det skulle nog jag göra – väljer du en sauvignon från Nya Världen med mer krusbärsfrukt och aningen högre alkohol: 2013 Neethlingshof Sauvignon Blanc (nr 28006, 80 kr).
Lycka till!
Håkan Larsson
http://www.di.se/artiklar/2013/6/18/fraga-vinexperten-fortvivla-icke-over-vin-till-sparris/

Färre klädreor i år :: Inte lika låga priser som förra året och ett mindre utbud – så kommer årets sommarrea att se ut enligt branschbedömare.
Flera klädbutiker har redan dragit igång rean, vilket är något tidigare än vanligt.
http://www.gp.se/ekonomi/1.1746722-farre-kladreor-i-ar

Börs på plus – trots berg-och dalbana :: Börsens första halvår har nästan börjat lika bra som i fjol. 2012 års berg- och dalbana slutade trots allt i plus 12 procent. Om det blir en repris på den uppgången även i år är aktieexperter tveksamma till.
http://www.gp.se/ekonomi/1.1743761-bors-pa-plus-trots-berg-och-dalbana

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar