söndag 1 september 2013

02-Sep-2013 02:09 gör

Hotell: Majestätiskt och historiskt i mallorcansk stil :: Uttrycket "ett hål i väggen" brukar tjäna som beskrivning av en liten oansenlig restaurang, helst av det bättre slaget.
Boutiquehotellet Can Cera i hjärtat av gamla stan i Palma kan beskrivas som hål i väggen så tillvida att man gör entré genom en massiv träport i en stenfasad som inte vittnar om någon hotellverksamhet.
Litet är det också, bara tolv rum, men knappast oansenligt. Tvärtom är Can Cera ett relativt nytt (öppnade 2011) tillskott till floran av små lyxiga hotell på semesterön Mallorca.
Nu när den värsta värmeböljan har avtagit och horderna av turister lämnat ön är Palma ett perfekt resmål för en långweekend innan den svenska vintern obarmhärtigt slår till.
Läget är perfekt. Hotellet ligger på en gågata, San Francisco, en liten bit från Plaza Santa Eulalia vars uteserveringar förefaller vara turiststråkens sista utpost i den här delen av stan.
Vi befinner oss några få kvarter nordost om Palmas berömda katedral. Således inte långt ifrån Parc de la Mar och strandpromenaden längs bukten.
Österut är det inte långt till närmaste strand. En tröst, eftersom det enda vi saknar på hotellet är pool.I gengäld finns ett litet spa med bastu (inget som lockar oss i sommarhettan), hamam och jacuzzi. Det är som sagt litet, men å andra sidan kan man reservera det för ensamt bruk utan extra kostnad.
Ett grundutbud på ett dussintal behandlingar erbjuds i hotellets enda behandlingsrum. Hantlaget hos massösen är professionellt, här löses stressrelaterade muskelknutar upp.
Miljön är historisk. Byggnaden är med sina över 700 år en av de äldsta i Palma. En välvd passage leder från gatan till en för de här kvarteren typisk stenbelagd innergård. I mitten skjuter en palm mot himlen.
Innergården är något av en oas och hotellets hjärta. Platsen är rogivande. Vi slår oss ned i korgmöblerna och njuter av ett glas cava medan receptionisten tar hand om både bagage och pappersarbete.
Vi erbjuds ett deluxerum högst upp, den enklaste rumskategorin – fast det kan man inte tro. Rummet är mycket stort och takhöjden är imponerande. Räknat i kubikmeter måste det vara ett av de största hotellrum vi bott i.
Alla rum är individuellt utformade och dekorerade. Vårt har två stora franska fönster mot gatan, från sov- respektive badrum. Dessa skänker ljus men ingen insyn från byggnaden mitt emot, som ser övergiven ut.
Mörkläggande fönsterluckor öppnas inåt rummet. Väggarna är vita, brutna av bruna träbalkar. Ett antikt vitrinskåp är fyllt med böcker, men låst, visar det sig.
Luftkonditionering och andra bekvämligheter fungerar utmärkt. Tyvärr har den obegripliga designtrenden med badrum utan dörr tillämpats här. Visserligen kan planlösningen betraktas som endast halvöppen och det finns dörr till toaletten – fast i glas. Men det är inte tillräckligt privat för att kunna rekommenderas för nyförälskade.
Från takterrassen, utrustad med solstolar, har vi utsikt över gamla stans takåsar.
Hotellet har inte mindre än fem generösa sällskapsrum, flera av dem i fil på första våningen. Dessa ger ett nästan slottsliknande intryck, antikt möblerade i mallorcansk stil, med högt i tak och imposanta pardörrar. Här känns historiens vingslag som tydligast och här förstår man att huset en gång var privatbostad för någon förmögen familj.
Men varma dagar är förstås innergården trevligast. Här finns restaurangen, med en uteservering som ligger skyddad i valvet mot gatan.
Till lunch äter vi tapasliknande rätter. Hamburgesa visar sig vara två utsökta hamburgare av mediumstorlek med sting av tryffel.
Till middag erbjuds en sexrätters avsmakningsmeny för rena fyndpriset, 31 euro. Det är vad en varmrätt kostar på en motsvarande restaurang i Stockholm. Tillsammans med ett utsökt vinpaket landar notan för två under tusenlappen. Mycket prisvärt, som sagt.
Inriktningen är modern spansk gastronomi utan att för den skull övergå i experimentlusta.
En lika enkel som god sallad med räkor följs av gratinerad aubergine innan vi går över till huvudrätterna. Dagens fångst är kummel, denna på Mallorca så vanligt förekommande fisk, len och smakrik. Fast intressantast är nog köttbullarna på hare, serverade med små potatisar.
Desserten byts enligt vår önskan till ost, manchego, till vilken vi erbjuds ett udda och torrt dessertvin. En fin avrundning på en måltid som inte är särskilt tidskrävande, allt kommer i fyra serveringar.
Frukostbuffén bygger på ett mindre urval av högklassiga råvaror, inte minst skinka av flera slag, gott kaffe, frukter och färskpressad juice.
Restaurangen är förstås öppen för andra än hotellgäster, men för att hitta den måste man nog känna till var den är lokaliserad. Den är just ett hål i väggen.
http://www.di.se/artiklar/2013/8/29/hotell-majestatiskt-och-historiskt-i-mallorcansk-stil/

Kom i positiv spiral med en budget :: Soliga semesterdagar sätter spår i plånboken. Dags att göra en budget i höst. Komma in i en positiv pengaspiral och spara vart tionde.
http://www.gp.se/ekonomi/minapengar/1.1973871-kom-i-positiv-spiral-med-en-budget

"Ser vi inte framåt gör våra konkurrenter det" :: Historien om sjömannen som föll överbord och blev ciderkung har fått internationell spridning efter entreprenörs-VM. Men egentligen ser Peter Bronsman hellre framåt än bakåt.
När avtalet med världens näst största bryggeri är i hamn är det nya målet att starta 100 pubar.
http://www.gp.se/ekonomi/1.1974339--ser-vi-inte-framat-gor-vara-konkurrenter-det-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar