söndag 27 oktober 2013

27-Oct-2013 09:31 –

Hotell: Välkomnande i populära Prag :: Den bildsköna tjeckiska huvudstaden Prag har snabbt blivit en svensk weekendfavorit. Inte undra på, för närvarande flyger tre flygbolag direkt från Arlanda, en resa som tar en och en halv timme och kostar en dryg tusenlapp tur och retur.
Prag är dessutom billigt sett med blågula ögon. En god middag går på en hundralapp och en skummande pilsner kostar bara en tia.Med tanke på detta unnar vi oss hämtning på flygplatsen via hotellet, något vi nästan ångrar. Den utsände chauffören tutar argt på andra bilister. Han hytter ilsket med näven åt höger och vänster och svordomarna haglar.
Chauffören må ha vaknat på fel sida, men mottagandet på Hotel Yasmin får oss på bättre humör. En till synes klärvoajant hotellportier har lagt en flaska tjeckiskt mousserande vin på kylning på vårt rum lagom till vår ankomst. En detalj månne, men den värmer.
Yasmin är ett fyrstjärnigt designhotell mitt i Prag. Färska blommor, mintgröna väggar och mängder av metallklot som hänger som klasar i det höga taket. Inte överdrivet iögonfallande eller nyskapande, men vi gillar att det känns som att komma in i en hipp inredningsbutik, om än från 1990-talet.
Rummen går i samma stil och färgtema. Vårt är rymligt och rent, tyvärr även rätt opersonligt. Här finns ett helt svartkaklat badrum med såväl duschkabin som badkar och en avskalad inredning med möbler från kända tjeckiska formgivare.
Yasmins läge är utmärkt. Precis runt hörnet ligger den berömda paradgatan Vaclavplatsen. Den enorma boulevarden anlades som hästmarknad för 600 år sedan och blev den naturliga samlingsplatsen för frihetskämpar när kommuniststyret störtades 1989.
Numera har marknadsekonomins sämsta sidor med idel turistfällor intagit gatan och besökare gör bäst i att söka sig in i Prags charmigare gränder. Sådana finns det, som tur är, gott om på bara några minuters gångavstånd.
För att orka med en hel dags promenerande behövs en bra start. Yasmins frukostbuffé är diger och fylls på i imponerande takt, trots anstormningen av namnbricksprydda amerikanska turister från Mellanvästern som lassar äggröra, rostat bröd och kakor på sina tallrikar.
Några veckor tidigare hade det säkert varit perfekt att inta frukosten på den fina terrassen utanför fönstret, men de alltför höstfriska vindarna tvingar oss att vända i dörren.
Senare på dagen förvandlas rummet till temarestaurangen Noodles. Här serveras, precis som namnet antyder, nudlar i alla dess former, från elva olika kök. Tolkningen är dock rätt fri och krogen tillåter sig att inkludera andra pastasläktingar som tysk spätzle i konceptet. Till och med den potatisbaserade lokala favoriten knödel får plats på menyn.
Det står snabbt klart att Noodles är populärt bland fler än hotellets gäster. Vi ser få lediga stolar under luncherna och när vi glider in för en tidig middag på fredagskvällen lyfter servitrisen förvånat på ögonbrynet när vi inte har en reservation.
Maten är habil, men raviolin tillhör inte de mest minnesvärda pastarätter vi har smakat. Vinet som rekommenderas till är desto bättre och portionerna är generösa. Den nudellösa currydoftande kycklingen, som av någon outgrundlig anledning är dagens rätt, får med beröm godkänt.
Till dessert förser vi oss med en enorm bit chokladkaka från det inglasade efterrättsskåpet. God, men så överdådigt mättande att vi bara orkar halva trots att vi delar.
En lika udda som ovälkommen detalj i det annars välsmorda hotellmaskineriet är hissarna, som verkar hämtade från en annan tidsålder. Vanvettigt långsamma och försedda med små luckor där du måste sätta in rumsnyckelkortet för att kunna ta dig till din våning – ett svårmanövrerat system, visar det sig. Att ta trapporna är inget alternativ, skyltarna förkunnar att de endast är till för personalen.
Den unga personalen håller annars låg profil, men är lika artig och serviceinriktad som välinformerad. Alla våra frågor besvaras rappt i receptionen och städningen är lika snabb den. När vi kommer tillbaka upp på rummet efter en halvtimmes frukost är sängen bäddad och handdukarna bytta.
På kvällen ligger den obligatoriska chokladbiten på kudden. Lägg till välkomstbubblet och vi kan konstatera att gästen får åtskillig omtanke för den blygsamma hotellnotan.
http://www.di.se/artiklar/2013/10/24/hotell-valkomnande-i-populara-prag/

Iphone 5C – allt annat än "billig" - 99mac :: http://www.99mac.se/artikel/4551-iphone-5c-allt-annat-an-billig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar