torsdag 19 december 2013

20-Dec-2013 05:25 nytt

Svenskarna slår nytt köttrekord :: http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.2215434-svenskarna-slar-nytt-kottrekord

Ledare: Nordics seger löser inte problemet :: I går fick riskkapitalbolaget Nordic Capital rätt mot Skatteverket i andra instans i tvisten om huruvida riskkapitalisternas personliga delar av vinsten ska beskattas som kapital eller som inkomst (se sid 8). För branschen är det en lättnad, även om domen kan överklagas.
Kvar finns den politiska frågan: Hur bör ägande och duktiga individer beskattas för att drivkrafterna i Sverige ska bli de rätta? Riskkapitalisterna har ställt den på sin spets. Med diskussionen om ägandet i välfärden har frågan dessutom blivit existentiell.
Betydelsen av ägandet har länge negligerats i Sverige. Höga ägarskatter bidrog till en utarmning som i sin tur bäddade för stort inflytande för svenska och utländska fonder. Fondernas ansiktslöshet bidrog till att ägande förblev en ickefråga.
Men så småningom upptäckte fondförvaltarna att de inte hade tid att sköta onoterade innehav. Ett nytt slags ägarspecialister, riskkapitalister, erbjöd sig att göra det bättre, bara de fick tillräckligt mycket betalt. En anglosaxisk modell med kapitalbeskattad vinstdelning importerades. Betalningen efter skatt blev särskilt konkurrenskraftig i Sverige, eftersom inkomstskatten för högutbildade specialister vanligtvis är hög. Då riskkapitalisterna både hade kunskap och tur blev det mycket lönsamt att agera ställföreträdande ägare åt ställföreträdande ägare.
Därmed hamnade också branschen i både offentlighetens och Skatteverkets strålkastarljus. Är riskkapitalisterna ägare eller löntagare? Behövs det en mellanform? Är de för kortsiktiga för att äga i välfärden? Vem ska annars göra det? En lång rad av frågor som politiker behöver besvara.
Riskkapitalisterna hävdar att Skatteverkets granskning har skapat rättsosäkerhet. Uppenbart är att den har skapat affärsosäkerhet.
Men osäkerheten gäller mer än de granskade affärerna. Svenskarna måste ta ställning till vilka drivkrafter landet behöver och hur skatterna för specialister, ägare och andra ska anpassas för att målen ska förverkligas. Det är hög tid att politikerna presenterar lösningar och låter Skatteverket slippa agera torped.
http://www.di.se/artiklar/2013/12/20/ledare-nordics-seger-loser-inte-problemet/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar