söndag 22 december 2013

23-Dec-2013 06:38 ha

Vinfråga: Vad petar de i vinet egentligen? :: Hej!
Hur är det med smakförstärkare i vin: tillsatser. När man känner en doft av svarta vinbär, är det bara en gnutta tillsatt saft, eller kan illusionen av jordmån, årsmån mm roll få leva kvar. Jag tappade liksom tron på att inte vara manipulerad efter programmet Kalla Fakta. Det kan ju gälla alla typer av produktion, ekologisk saft funkar med.
Hans S
Hej Hans!
Tack för din fråga. Jo, jag förstår att dina illusioner brast en smula, det gällde nog många. Men det är både tillåtet och berättigat att ha dem kvar, i alla fall när det gäller många viner.
Rent generellt har vi nog en lite för romantisk syn på vin och vintillverkning. Visst görs det vin småskaligt och personligt på många håll, men stora delar av vinets värld är en kombination av högteknologiskt jordbruk och processindustri, lite hårdraget.
Det behöver inte vara fel i sig. Mycket av det som sker i en vinkällare syftar till att hålla vinerna felfria, hindra dem att oxidera, stoppa bakterietillväxt eller andra defekter. I varmare klimat kan vinet behöva en tillsats av syra för att bli balanserat – i svala klimat är det inte ovanligt att socker tillsätts i druvmusten för att nå önskad alkoholhalt i det färdiga vinet.
Annat har med smaken att göra. Och precis som vilket annat livsmedel som helst, sillinläggningar, smågodis, marmelad, bröd, handlar det om att åstadkomma det konsumenten efterfrågar.
Här har vinbranschen genomgått stora förändringar. Förr gjordes vin som traditionen, vanan och området bjöd, för kunden att gilla eller inte gilla. I dag anpassas produkten, i viss utsträckning, för att nå så många som möjligt. Vinbranschen lyssnar till marknaden, kan man säga om man är positiv. Särdrag och personlighet offras på kommersens altare, säger den negative.
Vad som ska kallas manipulation eller tillsatser är lite en gränsdragningsfråga. Vin som lagras på nya ekfat får ofta en smak många uppskattar. Men metoden är dyr, och tillsats av ekspån eller doppning av ekstavar ger samma smak till lågpris. Dock utan att ge fatlagringens andra effekter, som större komplexitet och ökad lagringsduglighet. Fusk eller inte? Tja, smaken kommer ju från ek…
Viner med påtaglig smak av nyrostat kaffe har också varit populärt, en smak som kan uppnås genom att låta kaffebönor rosta med när faten rostas invändigt. Visst manipuleras smaken, men på ett naturligt sätt. Och varför ska det vara skämmigt att gilla vin som smakar kaffe? Eller choklad för den delen?
Den smak som dominerar mycket av den lite billigare rödvinssektorn i Sverige nu kan sammanfattas som sötma. Lite socker, tillsatt eller kvarlämnat i jäsningen, mildrar rödvinets strävhet och gör det mera lättdrucket, särskilt om man vill dricka större volymer.
Olika jäststammar kan ge smak åt vinet, som toner av smågodis, eller blommiga drag, på samma sätt som druvsorten kan göra det. Det här är inget nytt för den som är insatt i branschen, men knappast allmän kunskap. En del jäststammar är framodlade för att ge vissa egenskaper, men man ska minnas att även den jäst som finns naturligt i vingård och vineri bidrar med doft och smak.
Sedan förekommer förstås mer renodlade tillsatser för att uppnå toner av choklad, vinbär, fläder etc. Många är tillåtna, men helt oreglerat är området inte. För ett par år sedan sparkades två vinmakare på ett av Sydafrikas största företag efter att ha "parfymerat" en sauvignon blanc.
Seriösa vinmakare vill knappast ha rykte om sig att framställa vin ur kemilådan. Och rent generellt kan man nog säga att ju dyrare vin, desto mer naturligt. Mycket av det som tillsätts görs för att efterlikna sådant som kan åstadkommas med bra druvmaterial, hög koncentration och hårt arbete. En sångare som tränar hårt sjunger inte falskt – men i dag kan falsksång korrigeras digitalt vid inspelningen så att även den inkompetente framstår som musikalisk.
Det är alltså inte så, som tv-programmet kunde ge sken av, att alla viner manipuleras. En del gör det. Andra visar upp vad naturen ger, förädlat genom medvetet vinmakeri. Vad gäller märkning, så är det bara svavlet (som i stor sett alla viner behandlas med) och eventuella rester av ägg eller mjölkprodukter som måste deklareras.
Om man som konsument kan leva med att det kaffe- eller fläderpräglade vin man gillar möjligen har fått hjälp på traven . Det är en fråga för den enskilde. Farligt lär det inte vara, i alla fall inte jämfört med den risk bruk av alkohol i sig medför.
Och rådet till den som känner sig tveksam blir att välja en lite dyrare vara. Precis som den som vill hjälpa textilarbetare i Sydostasien till ett drägligare liv inte köper t-shirts för 19,90.
Håkan Larsson
http://www.di.se/artiklar/2013/12/19/vinfraga-vad-petar-de-i-vinet-egentligen/

Här är orosmolnet inför nästa år :: I Börsrådet tror Jonas Olavi på en god utveckling för börsen nästa år. Simon Blecher också, men Blecher höjer ändå ett varnande finger för att industribolagen inte går så starkt.
http://www.di.se/artiklar/2013/12/20/har-ar-orosmolnet-infor-nasta-ar/

Fler handlar julklappen på nätet - Smålandsposten :: http://www.smp.se/nyheter/tt_inrikes/fler-handlar-julklappen-pa-natet(4080634).gm

Allt fler skenande budgivningar :: Skillnaden mellan utropspris och slutpris har ökat under året. I var sjätte budgivning i Stockholms innerstad sticker priserna i väg mer än 15 procent. Det visar nya siffror som Booli tagit fram till di.se.
http://www.di.se/artiklar/2013/12/19/allt-fler-skenande-budgivningar/

Nordstans nya vd: "Jag brinner för att jobba för Göteborg" :: Mitt i värsta julhetsen började Ulrika Carlsson jobbet som ansvarig för Nordstan. Medan butikerna har sina viktigaste dagar på hela året blickar hon framåt – och hoppas göra köpcentret till en trygg och trivsam miljö.
http://www.gp.se/ekonomi/1.2217221-nordstans-nya-vd-jag-brinner-for-att-jobba-for-goteborg-

Det händer måndag 23 december :: Dagen före julafton offentliggör Finansinspektionen sin insynslista.
http://www.di.se/artiklar/2013/12/20/det-hander-mandag-23-december/

Säg nej till köphysteri – handla klimatsmart :: Vill du handla klimatsmart i jul? Föreningen Medveten konsumtion tipsar om hur du kan göra i kampanjen "Inget NYP i jul".
http://www.gp.se/ekonomi/1.2219152-sag-nej-till-kophysteri-handla-klimatsmart

Brasilien vill ha över 100 plan - Östgöta Correspondenten :: http://www.corren.se/ostergotland/linkoping/brasilien-vill-ha-over-100-plan-6670451-artikel.aspx

"Brasilien vill ha 100 nya plan" :: http://www.gp.se/ekonomi/1.2217035--brasilien-vill-ha-100-nya-plan-

Zlatan spelar in reklamfilm :: Zlatan Ibrahimovic har varit i Norrland och spelat in en reklamfilm för Volvo.
http://www.gp.se/sport/1.2216719-zlatan-spelar-in-reklamfilm

Tapp för skor i julhandeln :: Skohandeln har tappat rejält hittills under december jämfört med fjolåret medan klädförsäljningen är i nivå med i fjol. Det visar en extramätning som Svensk Handel Stil gjort av julhandeln.
http://www.gp.se/ekonomi/1.2216557-tapp-for-skor-i-julhandeln

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar