onsdag 26 februari 2014

27-Feb-2014 06:37 miljard

Bank hjälpte USA-kunder undgå skatt :: Schweiz näst största bank, Credit Suisse, använde tidigare utstuderade metoder för att hjälpa kring 19 000 kunder i USA att slippa betala skatt. Totalt gömdes 5 miljarder dollar undan år 2006.
http://www.gp.se/ekonomi/1.2292902-bank-hjalpte-usa-kunder-undga-skatt

Ledare: Löfvens skattesmäll slår mot tjänstejobben :: 25,5 miljarder kronor. Så stora är de skattehöjningar som berör företagandet som Socialdemokraterna vill genomföra, enligt den sammanräkning som Di presenterade i går. Det kommer att slå stenhårt mot tjänstesektorn.
I restaurangbranschen talar man om "dubbelstöten", alltså att S både vill fördubbla arbetsgivaravgiften för unga och samtidigt fördubbla restaurangmomsen. Det är lätt att ser hur detta kommer att påverka branschen.
Socialdemokraterna hävdar att den halverade arbetsgivaravgiften inte har skapat några jobb, i varje fall inga jobb som är värda pengarna. Det är en ståndpunkt som är försvarbar och som har visst stöd hos Finanspolitiska rådet och det statliga forskningsinstitutet IFAU.
Betyder det att inga jobb hotas om halveringen tas bort? Eller, uttryckt annorlunda, om arbetsgivaravgiften fördubblas för alla anställda som är 24 år eller yngre?
Så enkelt är det förstås inte. Det må vara att nedsättningen, när den genomfördes i två steg 2007 och 2009, inte ledde till en omedelbar anställningsboom. Ändå är det motsatsen som riskerar att inträffa när fördubblingen genomförs.
Det är inte säkert att det bara är just ungdomar som förlorar jobbet när ungdomstäta arbetsplatser drabbas av den nya pålagan. När en så stor börda läggs på företagen sker eventuella neddragningar förstås där det skadar minst. Men den dynamiska effekten kommer utan tvekan att handla om att det blir dyrare att anställa ungdomar.
Socialdemokraterna vet att fördubblade arbetsgivaravgifter slår hårt mot företagen – varför skulle partiet annars föreslå att fördubblingen sker i två steg?
Det finns goda principiella argument för likformighet i lagstiftningen, alltså att samma skattesats ska gälla för alla kategorier. Men Socialdemokraterna kan inte gärna gömma sig bakom tanken om likformighet, eftersom partiet i övrigt förordar ett skattesystem med många undantag.
Det som Socialdemokraterna inte talar särskilt mycket om är behovet av en stärkt tjänstesektor. Arbetsmarknaden för tjänstejobb är underutvecklad i Sverige. Rutavdraget, den sänkta krogmomsen och den halverade ungdomsarbetsgivaravgiften har bidragit till att göra tjänstejobben billigare.
Detta borde S-politikerna uppmärksamma – i en tid då allt fler talar om att de enkla jobben försvunnit riktas ett hårt slag just mot en bransch, restauranger, där det finns en hel del jobb som inte kräver någon högre utbildning.
I år, till skillnad från valåret 2010, kommer Socialdemokraterna inte att ha en gemensam valplattform med några samarbetspartier. Därför blir det ingen upprepning av det som skedde några månader före förra valet – att när de rödgröna partierna skrev ihop sig om en gemensam ekonomisk politik så föll opinionssiffrorna.
Men det går att hitta gemensamma nämnare mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet, som är favoritsamarbetspartnern – främst fördubblingen av arbetsgivaravgiften.
Ändå finns ljuspunkter, men för att de ska bli verklighet måste Stefan Löfven efter en valvinst använda den förhandlingsförmåga som han lärt sig under sin fackliga karriär. De tuffaste miljöskatter som bär MP:s signum kanske kan förhandlas bort i en regeringsuppgörelse. Miljöpartiet vill inte höja krogmomsen, redan det är en bricka i spelet.
I gårdagens Di fick S-gruppledaren Mikael Damberg frågan om hur han ser på att partiets skattehöjningar slår mot tjänstesektorn. Hans svar handlade om att partiet vill satsa på bioteknik och medicinsk forskning, som faktiskt också är en tjänstesektor. Definitioner kan man diskutera, men svaret var långt borta från frågans kärnpunkt – okvalificerade tjänstejobb för främst ungdomar.
Socialdemokraternas jobbutredare Mårten Palme lämnar sin rapport på onsdag. Han måste prestera ett bättre svar.
 
Tobias Wikström
 
Läs tidigare Di-ledare om skattepolitik:
MP värre än V på att höja skatterna (20 februari 2014)
Därför blir skatterna inte smartare än så (10 februari 2014)
Ingen skattereform utan rätt ledarskap (24 januari 2014)
Fördummande debatt när Borg vill höja skatten (21 januari 2014)
Stärk rättssäkerheten och slipa drivkrafterna (8 januari 2014)
Alliansen vann aldrig slaget om skatterna (9 december 2013)
Så svårt kan det vara att sänka skatterna (4 november 2013)
En märklig onsdag i Sveriges riksdag (24 oktober 2013)
Hur blev den svenska skattepolitiken så här? (9 oktober 2013)
http://www.di.se/artiklar/2014/2/27/ledare-lofvens-skattesmall-slar-mot-tjanstejobben/

1 miljard i lånegarantier till Ukraina :: USA överväger att bidra med 1 miljard dollar i lånegarantier till Ukraina, säger landets utrikesminister John Kerry.
http://www.di.se/artiklar/2014/2/27/1-miljard-i-lanegarantier-till-ukraina/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar