lördag 1 juni 2013

01-Jun-2013 09:40 går

Beskedet kom sent på onsdagskvällen efter långdragna förhandlingar.
http://www.gp.se/ekonomi/1.1702596-konsortium-raddar-northland

Krog: Smakfull stenålder hos Ekstedt :: Det ska sägas med en gång: Ekstedt är ingen köttkrog. Det är inte självklart för alla, har vi förstått, trots all uppmärksamhet som tv-kocken Niklas Ekstedts restaurang har fått.
Ekstedt är inte heller riktigt så opretentiös som det framställdes när restaurangen fick en stjärna i franska Guide Michelin i mars.
Sant är att Ekstedt inte är någon typisk Michelinkrog, om man med det menar lyx i traditionell mening. Men nog vill vi karaktärisera en måltid här som "fine dining", för att använda ett lite diffust modernt begrepp.
På ytan ser allt ut som när Di Weekend senast testade den då nyöppnade restaurangen (då fick Ekstedt 21 poäng). Köket påminner om en smedja. Här eldas det (el saknas, förutom till belysningen). Lågor slår upp från eldgropen bakom den tjocka glasskivan, det brinner i vedspisen, ryker ur skorstenar och glöder i vedugnen.
Kockarna sliter i sitt anletes svett. Alla utom kökschefen vill säga, som står vid det stora marmorbordet i matsalen med plats för fem gäster och slutmonterar rätterna.
À la carte-menyn från förra testtillfället är skrotad. Gästens val begränsas numera till tre eller fem av de rätter som lagas för kvällen, inklusive en dessert.
Fasta menyer med tillhörande vinpaket stärker känslan av fine dining, men den parad av tilltugg som brukar inleda en sådan kvällsvard uteblir.
Måltidsupplevelsen börjar lite trevande med små och lite för degiga yorkshirepuddingar med två sorters röror till.Första rätten är avocado och kungskrabba, elegant upplagt i krabbans skal. Avocadon smakar som vi aldrig smakat den förr, en distinkt röksmak som ändå inte tillåts ta över krabbans citronsmak. Den rivna mandeln över anrättningen hjälper till.
Den genomgående och bitvis dominerande röksmaken gör inte precis sommelierens arbete till någon lätt uppgift. Precis här träffar han helt rätt, tycker vi, med ett vin från Jura (2008 Domaine de la Tournelle, Savagnin de Voile, Arbois, Jura) med sherrytoner som harmonierar med mandlarna.
Efter skaldjuret följer fisk, enrisrökt gös med smörstekta toppmurklor och kalixlöjrom som har blekts i sällskap av syrad lök. En sällsynt lyckad kombination, även om löjrommens smak är nedtonad.
Därefter följer kött i två serveringar. Den bakade kalvbrässen vilar i en hög av förkolnat hö i en karott. Vi uppmanas att spetsa en bit och knacka gaffeln mot kanten för att få med lagom mycket hö till tallriken. Till det en majsgröt med smörkokta majskorn, och över allt rikligt med riven tryffel. Det låter inte gott och ser inte gott ut, men blir sensationellt när det landar på tungan.
Tyvärr har fantasifullheten skenat i väg något under nästa rätt, som hämtat inspiration från en tidigare dessert. Lamm och tomatsallad samt tre små tomater, alla konstfullt grillade och rökta på olika vis, vilar på ett lager kolasmet (!). Originaliteten har här blivit viktigare än smaken. Den söta kolan balanseras inte av röksmaken. Därtill serveras vi ett kött som inte är riktigt så mört som man kan kräva.
Efterrätten vedugnsbakade rabarber på sockerkaka flamberas vid bordet och getmjölksglass serveras till. En rustik och lite ladugårdsdoftande avslutning som känns passande.
Ekstedt är en unik matupplevelse. Bara detta, att laga mat på stenåldersvis, gör restaurangen väl värd ett besök.
Stjärnkocken själv, Niklas Ekstedt, är en chosefri person, trevlig och socialt begåvad. Han är så pass mycket tv-kändis att vissa anser att han i sig är värd ett besök. Räkna däremot inte med att han är på plats. Det har han inte varit vid våra besök.
Servicen är oklanderlig och vältajmad, men står i viss mån i kontrast till Niklas Ekstedts personlighet. Sommelieren bjuder på några underhållande utflykter till avlägset belägna vingårdar när drycken presenteras, men i övrigt är servisen lite väl försiktig, nästan försagd.
Vi skulle gärna se en mer uppsluppen stämning i matsalen. Det ska ju vara kul att gå på krogen – och hos Ekstedt finns alla förutsättningar.
http://www.di.se/artiklar/2013/5/30/krog-smakfull-stenalder-hos-ekstedt/

Weekend: Madeleines prins går sin egen väg :: NEW YORKNär prinsessan Madeleine i juni ingår äktenskap blir det med en doldis som arbetar i finansvärldens bakvatten. Christopher O'Neill pekar finger åt fotografer, struntar i att ge intervjuer och har valt att stå utanför kungafamiljen – och en hägrande prinstitel – för att kunna fortsätta med affärerna.
http://www.di.se/artiklar/2013/5/29/weekend-madeleines-prins-gar-sin-egen-vag/

Två ur Fly Me-ledning döms till fängelse :: Björn Olegård och Staffan Edh som båda styrelseledamöter i Fly Me döms till sex månaders fängelse för grovt bokföringsbrott av hovrätten. Vd:n Finn Thaulow frias.
http://www.gp.se/ekonomi/1.1705819-tva-ur-fly-me-ledning-doms-till-fangelse

Därför går de in i Nya Northland - Norrbottens-Kuriren :: http://www.kuriren.nu/ekonomi/default.aspx?articleid%3D6854287

Det går bra för Persson :: http://www.gp.se/ekonomi/1.1704926-det-gar-bra-for-persson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar