lördag 31 augusti 2013

31-Aug-2013 16:35 gör

Krog: Svårsmält för den sparsmakade :: I Uppsala finns ärkebiskopen, universitetets rektor, landshövdingen och så en kung, krogkungen Lasse Svensson.Av alla fyra är han i sin genre den mest erfarna i jobbet. Under 22 år har Lasse Svensson – förr känd som stjärna i stadens bandylag Sirius – byggt en koncern med sex restauranger i Uppsala.
För ett par år sedan öppnade Svenssons krogar, som koncernen heter, nytt i stadens före detta stationshus. Greppet är så kallad storytelling. Interiören berättar historien om en gammaldags internationell järnvägsrestaurang. Det är ganska lyckat, genuint fast på låtsas.
Nu upprepas tricket, fast på ett annat sätt. Resultatet är minst sagt tvetydigt. Det är en italiensk restaurang, i sig inget fel i det, som bär namn efter den världskände finländske arkitekten Alvar Aalto (1898–1976).
Hans stil var i epokens anda funktionalistisk men inte särskilt renlärig. 1961 fick Alvar Aalto uppdraget att rita Västmanland-Dalarnas nya nationshus i Uppsala. Det blev en modernistisk skapelse bland äldre bebyggelse på Sysslomansgatan. I den norra hörnan ligger nu restaurang Aaltos.
Kopplingen skulle, enligt restaurangens hemsida, vara en kärlek till Italien hos Alvar Aalto. Men ärligt talat har interiören inget med denne att göra, bortsett från raden av små mässingslampor i hans design som hänger över bardisken.
Restaurangmiljön är tvärtom ett helgerån mot allt det som Alvar Aalto stod för. Inredningen är kitschig, på gränsen till vulgär, med mycket mässing samt soffor och barstolar klädda i gyllenplysch. Det är nog mer krögare Svenssons bild av Italien än en spegling av verkligheten som återges. Dock låter de gamla italienska schlagers som till förbannelse hörs som taffelmusik riktigt äkta.
En middag äter vi så gott som öga mot öga med en barbröstad kvinnoskulptur. Hon bär upp hyllan över serveringsdisken och vi skrattar åt alltihop, särskilt som servicen är vänlig och effektiv och det italienskt inspirerade köket håller måttet. Det börjar förstås med förrätter och smårätter, primi på italienska.
Den hungrige kan starta med fileja, en rätt mäktig och därtill god portion av friterad mozzarella, kronärtskocksskum, pocherat ägg, spenat, stekt bröd och hackade tomater.
Om man bankar tillräckligt går det att göra carpaccio på skaldjur. Aaltos version, ekologiska jätteräkor med en vinägrett på citron, är en fullträff till aptitretare där salt och surt samspelar.
Tunt skivad tonfisk är vackert upplagd och, som det brukas vid Medelhavet, ackompanjerad av väl ymnigt med olivolja. Tortelloni är lika med pastakuddar, här fyllda med kronärtskocka, getost samt babyspenat och serverat på en bruschetta.
En större portion pasta blir en huvudrätt, som torcetti. På Aaltos serveras dessa pastaskruvar med carpaccio, champinjoner, rucola och salladslök samt spetsade med portvin. Det är en rätt med karaktär som ändå i längden blir lite trist, och vi orkar inte äta upp.
När grillade grönsaker beställs kommer bordsgrillen fram. Gästen grillar själv sparris, kinakål och blomkål. Det är trevligt, och en god aioli hör till.
Grillad tonfisk innebär en balansgång mellan torrt och saftigt. Här lyckas kocken, och fisken serveras med friterade sardeller, grön sparris och annat som ger en lyckad variation av smaker. Grillad kalvschnitzel toppad med parmesanbröd är dock ingen bra mix. Två starka smaker kolliderar.
Den som orkar kan runda av med krämig tiramisú och lyssna på ännu en schlager.
Fotnot: Utmärkande för funktionalismen är geometriskt enkla, odekorerade former och släta ytor. I Sverige förknippas funktionalismen med folkhemmets byggstil från 1930-talet och framåt.
http://www.di.se/artiklar/2013/8/29/krog-svarsmalt-for-den-sparsmakade/

"Ser vi inte framåt gör våra konkurrenter det" :: Historien om sjömannen som föll överbord och blev ciderkung har fått internationell spridning efter entreprenörs-VM. Men egentligen ser Peter Bronsman hellre framåt än bakåt.
När avtalet med världens näst största bryggeri är i hamn är det nya målet att starta 100 pubar.
http://www.gp.se/ekonomi/1.1974339--ser-vi-inte-framat-gor-vara-konkurrenter-det-

Dagligvaror: Coop gör klart nytt avtal, säger upp 200 personer - Dagens Industri :: http://www.di.se/finansiell-information/telegram/?NewsId%3Dddd15bfc-1224-4636-961c-d9aa8bd916b9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar