söndag 2 juni 2013

02-Jun-2013 13:07 ska

30 sägs upp på Transatlantic :: Transatlantic fortsätter att stuva om för att minska förlusterna. Totalt 30 anställda sägs upp när kontoret i Västerås stängs och verksamhet i England flyttar till Göteborg.
http://www.gp.se/ekonomi/1.1704002-30-sags-upp-pa-transatlantic

Arbetsolyckor i regionen ökar :: Antalet anmälda arbetsskador i Västra Götaland ökade under 2012 och den kommun som har högst frekvens av olyckor är Herrljunga. Farligaste branschen att jobba i är transportsektorn.
http://www.gp.se/ekonomi/1.1703845-arbetsolyckor-i-regionen-okar

The Times gillar Bohuslän :: Väderöarna och Bohuslän prydde förstasidan på The Times i helgen. På Västsvenska Turistrådet jublar man över att flera års arbete nu fått en ketchupeffekt.

http://www.gp.se/ekonomi/1.1703392-the-times-gillar-bohuslan

Kreativitet ger ekonomisk utveckling :: Moder Teresa och Hitler var båda kreativa människor
Evelina Wahlqvist är forskaren som går på djupet med kreativitet och vad den innebär för företag och samhällen.
http://www.gp.se/ekonomi/1.1703629-kreativitet-ger-ekonomisk-utveckling

Rekord i skatteutdelning :: Nästa vecka hamnar många sköna slantar på skattekonton runt om i Sverige. Skatteverket räknar med nytt rekord i skatteåterbäring när de som fyllt i e-deklaration får ut sina pengar.
http://www.di.se/artiklar/2013/5/29/rekord-i-skatteutdelning/

Miljonären köpte sportbilar till främlingar - och ångrade sig :: Den amerikanska multimiljonären Jeffrey Horan fick för sig att köpa två svindyra sportbilar till två personer som han aldrig tidigare hade mött. Nu råder det total förvirring om hur det hela gick till och inte minst vem som ska betala notan. Det skriver sajten Born Rich.
http://www.di.se/artiklar/2013/6/2/miljonaren-kopte-sportbilar-till-framlingar---och-angrade-sig/

Uppstickare ska bota roamingskräcken :: Lagom till semesterresan kommer en tjänst som gör att du slipper svindyra räkningar för mobila datatjänster utomlands. Lilla svenska Foggs system fungerar redan i Sverige, Danmark, England, Irland, Österrike och Norge.
http://www.di.se/artiklar/2013/5/30/uppstickare-ska-bota-roamingskracken/

Hotell: Melody dämpar musiken :: Det är märkligt att det nyöppnade boutiquehotellet Melody på Djurgården i Stockholm inte i högre grad har tagit fasta på husets musiktema. Det enda i själva hotellet (förutom namnet) som anknyter till husets huvudattraktion är ett mönster på väggen i vårt rum som ska föreställa ljudvågor.
Huvudattraktionen är förstås det nyöppnade Abbamuseet som ligger i källaren, elva meter under jord.
Det finns inte ens något särskilt "museipaket" för hotellgäster. Trots att det trapphus som leder upp till hotellrummen är detsamma som leder ned till museidelen måste vi lösa biljett på vanligt sätt till ordinarie pris.
På Melody bor man bokstavligt talat mitt i smeten bland Djurgårdens mest publikdragande attraktioner. Vi hör skriken och larmet från grannen Gröna Lund när vi har balkongdörren öppen, men allra närmast är förstås Abbamuseet rakt under oss. Entré och museishop ligger i bottenvåningen på den vinklade del av huskroppen som sträcker sig mot Liljevalchs konsthall.
Abbamuseet sägs vara en del av Swedish music hall of fame. I själva verket är det precis tvärtom. Swedish music hall of fame är än så länge en besvikelse. Här finns bara enstaka instrument och andra föremål som tillhör Sveriges största artister. Vi ser inte till något från vare sig Gyllene Tider, Ebba Grön eller Eva Dahlgren, för att bara nämna några kända namn.
Men Plura Jonssons bok med handskrivna sångtexter är fin. Uppslagen i en glasmonter visas texten till Kärlekens tunga som Plura skrev till Kajsa Grytt efter deras separation. Tillägget "jag är så ledsen" längst ned på sidan efter sångtextens slut är rörande.
Joakim Strömholms rockfoton är också värda att begrunda en extra stund, men allt överskuggas som sagt av Abbamuseet som upptar cirka två tredjedelar av utställningsytan.
Den som var ung när det begav sig på 1970-talet får vara beredd på värsta nostalgitrippen. Man behöver inte vara något fan av Abba för att fastna framför de återskapade miljöerna: Stikkan Andersons kontor, Björn & Bennys skrivarstuga, Polarstudion eller sminklogerna. Vi blir tvungna att skjuta upp middagen en halvtimme för att hinna med allt.
Att matgästerna väntas stå för största delen av omsättningen på Melody är tydligt. Från gatan kliver man rätt in i restaurangen. Det första vi möts av är hovmästarpulpeten. Vi blir tvungna att titta oss omkring en stund för att lokalisera receptionsdisken längre in i lokalen.
Melody Wine & Food är ett välkommet tillskott i mellansegmentet. De här nöjestäta Stockholmskvarteren har saknat en restaurang med någon form av ambitioner sedan Carl Michael stängde och lokalen blev ett O'Learys.
Restaurangen har varit öppen några veckor, men vårt besök präglas ändå av premiärnerver. Den unga och orutinerade personalen uppträder osäkert.
Trendriktigt står ett högt långbord i matsalens mitt, där frukosten serveras. Den har för övrigt flera uppenbara brister i så måtto att fat som blir tomma inte fylls på, det saknas uppläggningsbestick och så vidare.
På dryckessidan har restaurangen amerikansk prägel. Över 90 procent av vinerna uppges komma från USA. Ölsortimentet domineras av amerikanska bryggerier.
Matsedeln har inte samma tydliga geografiska slagsida, Melody Wine & Food är inget nytt köttempel.
Den grillade hummern är både smakrik och fint tillagad med bibehållen spänst i köttet. Råbiffen däremot är gjord på väl finmalet kött som ger biffen en nästan lite oaptitlig konsistens.
Di Weekends superiorrum är stort och beläget mot hotellets lugna baksida. Fönstren sträcker sig från golv till tak, och via skjutdörrar når man balkongen som har karaktären av kungsbalkong, det vill säga är för grund för att sitta på.
Bruna trägolv, gråa väggar och lila textilier ger ett dovt och rofyllt intryck. Badrummet är förhållandevis litet. Att lista ut hur man får vattnet att strömma ur duschmunstycket upptar så mycken tankemöda att lusten att sjunga i duschen rinner av en.
Exteriört har den prisbelönte arkitekten Johan Celsing tagit fasta på det skandinaviska formspråket. Fasaden på den terrasserade byggnaden är klädd i ljust trä och de stora glassektionerna har en inramning av ek och koppar.
När Gröna Lunds besökare har tystnat och gryningen närmar sig tar fiskmåsarna vid och skänker lite skärgårdskänsla. De ger ifrån sig samma skrik som Björn & Benny vaknade till ute på Viggsö, där de skrev många av Abbas hits i sin lilla skrivarstuga.
http://www.di.se/artiklar/2013/5/30/hotell-melody-dampar-musiken/

SSU och LUF skissar skattereform :: Sverige behöver en ny, blocköverskridande skattereform, skriver företrädare för Socialdemokraternas och Folkpartiets ungdomsförbund på DN-Debatt.
http://www.di.se/artiklar/2013/6/2/ssu-och-luf-skissar-skattereform/

Kinas globala ambitioner växer :: Ett kinesiskt övertagande av amerikanska Smithfield Foods, världens största producent av fläskkött, är ett exempel på Kinas globala ambitioner och behovet att tillgodose den inhemska efterfrågan på kvalitet.
http://www.di.se/artiklar/2013/6/2/kinas-globala-ambitioner-vaxer/

"Kinamarknaden nödvändig för oss" :: Tanken på att kinesiska arbetare ska ta över jobben är inget som håller metallbasen vaken om nätterna. Att den kinesiska medelklassen inte ska köpa Volvobilar är ett värre hot.
I nästa vecka invigs Volvo PV:s första fabrik i Kina. Att satsningen där lyckas är en nödvändighet för bolaget, enligt Glenn Bergström.
http://www.gp.se/ekonomi/1.1703542--kinamarknaden-nodvandig-for-oss-

Ostron kräver storinvestering :: Söker du nya aktieplaceringar finns nu möjligheten att bli aktieägare i projektet som siktar på storskalig ostronodling på Sydkoster i Bohuslän.
http://www.gp.se/ekonomi/1.1706617-ostron-kraver-storinvestering

Ny väntsal ska ge tryggare miljö på Navet - Sveriges Radio :: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid%3D110%26artikel%3D5551723

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar